Mijn fascinatie voor bushgirl Tippi Degré
tekst Florine van Rees (beeldredacteur Beeldbalie)
We laten allemaal wel eens onze gedachten wegvaren naar verre oorden, spannende avonturen en andere tijden. We fantaseren dan over een bijzondere manier van leven en de spanning hiervan, maar we laten het vaak alleen bij een fantasie. Voor Alain Degré en Sophie Robert was dit anders, zij maakten een carrièreswitch en besloten als freelance wildfotografen aan de slag te gaan in Namibië en daar hun kamp neer te strijken. Hier werden ze ouders van het meisje Tippi Degré (Windhoek, 4 juni 1990), dat al snel een bijzonder kind blijkt te zijn.
Rauwe natuur
Tippi brengt haar jeugd door in de rauwe natuur van Namibië, waar ze bevriend raakt met wilde dieren en Afrikaanse volksstammen. Tippi ziet de dieren om zich heen als gelijken en oprechte vrienden, ze is totaal niet bang voor de kracht die ze bezitten en ze geeft zich over aan de natuur. Onder haar vrienden bevinden zich de 28-jarige olifant Abu, luipaard J&B, krokodillen, leeuwen, giraffes, kameleons en grote kikkers. Naast de dieren is ze ook nauw bevriend geraakt met de lokale bushmen en de Himba, een bevolkingsgroep uit de Kalahari woestijn. Zij hebben het meisje geleerd hun taal te spreken en te overleven op takken en bessen. Haar ouders, de wildfotografen, hebben prachtige beelden van deze speciale vriendschappen gemaakt.
Ervaringen vastgelegd
Na de bijzondere tijd in Namibië vertrokken Tippi en haar ouders naar Madagaskar om vervolgens terug te keren naar Frankrijk. In 2002 – Tippi was toen 12 jaar – heeft ze in Afrika zes natuurdocumentaires voor Discovery Channel gemaakt. Daarnaast heeft het bijzondere meisje haar ervaringen vastgelegd in een boek (Tippi uit Afrika) dat in verschillende talen werd vertaald.
Tippi, My book of Africa
Het boek ‘Tippi, My book of Africa’ is te koop in verschillende talen. De documentaire Le Monde Selon Tippi uit 1997 is te zien op YouTube.
Bewonderenswaardig
Ik denk dat Tippi Degré een van de meest bewonderingswaardige mensen is van wie ik ooit heb gehoord. Ze is volledig opgegaan in haar leven in de natuur en heeft hier intuïtief haar weg gevonden met de dieren om zich heen. Met haar manier van leven heeft ze mensen geïnspireerd. Daarnaast zijn de jeugdfoto’s van de kleine Tippi meer dan speciaal en uitermate geschikt om bij weg te dromen. Wildlife fotografen Alain Degré en Sophie Robert hebben naar mijn mening intimiteit en oprechtheid weten te portretteren, met de intensiteit van de kleuren die de natuur van Namibië met zich meebrengt. Warm rood en vloeiend zand in de wind, fris helder water en glimmende oppervlaktes van slangen en kevers. Dit naast de harige vachten en de dofheid van de olifantshuid die hierin haar wijze karakter weergeeft. De oprechte blik van Tippi en haar volledige overgave naar haar dierenvrienden spetteren van de foto af een geeft de kijker het gevoel even onderdeel te zijn van haar leven in het exotische Afrika.