23september2014

Timelapse

kijken naar wat je anders niet kunt zien

Altijd leuk, een timelapse. Een tere knop wordt een bloem, de zon gaat onder en komt weer op in slechts 30 seconden. Dat kan met de timelapse techniek: een versneld filmpje, dat bestaat uit verschillende foto’s of filmfragmentjes die allemaal op een ander moment zijn gemaakt.

Deze techniek wordt vaak toegepast in natuurdocumentaires, omdat de natuur lekker zijn tijd neemt en wij, ongeduldig als we zijn, toch willen zien wat er gebeurt. En zeg nou zelf, ga jij zitten kijken hoe gras groeit?

Frames per seconde
Op televisie zie je zonder dat je het merkt, 24 of 25 beeldjes of frames per seconde. Dit gaat zo snel dat je het registreert als een vloeiend beeld. Dat beeld is met dezelfde hoeveelheid frames per seconde opgenomen, zodat het niet vertraagd of versneld lijkt. Bij timelapse film wordt er veel minder beeld per tijdseenheid opgenomen. Dit kan 6 frames per seconde zijn, of een frame per uur of zelfs per dag.

Bewegend beeld
Na het opnemen wordt de film op normale snelheid, 24 of 25 frames per seconde, afgespeeld. Daardoor vloeien de losse frames weer samen tot bewegend beeld. Een gebeurtenis die uren duurt in realiteit is nu in een paar seconden of minuten te bekijken.