inrichten beeldbank, Nierstichting
Vraag van de opdrachtgever
De Nierstichting heeft veel foto’s en video’s laten maken voor diverse campagnes. Deze bestanden zijn nu opgeslagen op verschillende computers. De Nierstichting wil graag een toegankelijk overzicht hebben van al het materiaal, zodat het eenvoudig te vinden is. Volgens Beeldbalie is de makkelijkste manier om een beeldarchief bij te houden, het inrichten van een beeldbank. Door de online toegang zijn de beelden bovendien vanaf elke werkplek bereikbaar.
Actief kennis bundelen
De Nierstichting zet zich actief in om kennis te bundelen, en wetenschappelijk onderzoek naar genezing van nierziekten te versnellen.
Aanpak Beeldbalie
- Advies over selectie en aanleg beeldbank: we adviseren de Nierstichting bij het kiezen voor een bepaald systeem of een bepaalde aanbieder. Ook selecteren we een aantal opties voor een beeldbankmodule en laten we de voor- en nadelen zien.
- Plan van aanpak: we maken een helder inrichtingsplan voor de nieuwe beeldbank. Hierbij hoort onder andere een lijst met zoekwoorden – de zogenaamde tags en sets – zodat de beelden straks goed vindbaar zijn.
- Selectie foto’s bestaand archief: op basis van de opdracht selecteren we foto’s uit het oude archief die meegaan én we bepalen welk materiaal niet meer terugkomt in de nieuwe beeldbank.
- Inrichting beeldbank: we taggen en labelen +/- 1200 foto’s en uploaden deze in de nieuwe beeldbank.
- Handout schrijven: we maken voor alle gebruikers een handzame uitleg over de werking van de beeldbank.
Overzichtelijk: het was fijn om niet alleen te adviseren, maar ook de concrete inrichting van de beeldbank op ons te nemen. Zo kregen we een goed beeld van alle mooie fotografie die al is gemaakt voor de Nierstichting.