Wat je ziet, ben je zelf niet
Photoshoppen van modellen
Ik vind Photoshop een super programma. Je kunt er uitstekend foto’s mee bewerken. Kleuren aanpassen, een pukkeltje wegwerken en de net gemaakte koffievlek verwijderen. Soms wordt er helaas wat doorgeslagen met die beeldbewerking. Dunne modellen worden nóg dunner gemaakt en als we de media geloven werkt dat anorexia in de hand.
Neem nou deze foto. Wat we zien is een vrouw die ontspannen op haar armen leunt. De haren op haar armen springen direct in het oog. Waarschijnlijk heeft ze totaal geen buitensporige haargroei, maar door de (verkeerde) belichting en het standpunt lijkt het wel alsof ze enorm behaard is. Hier biedt Photshop uitkomst. In dit soort gevallen vind ik het logisch dat je als fotograaf je beeld bewerkt. Iedereen ziet er nou eenmaal mooier uit zonder al te veel beharing, vlekjes en pukkeltjes. Maar het moet wel realistisch blijven.
Magere modellen
Bij het bewerken van (mode)foto’s slaan fotografen – al dan niet in opdracht van hun werkgever – nog wel eens door. Vaak zijn modellen al ontzettend mager. Als ze dan in Photoshop nog dunner worden gemaakt, geeft dat niet alleen een onrealistisch beeld, het schijnt vrouwen ook onzeker te maken. Lezeressen van bladen waar deze modellen in staan spiegelen zich aan de dunne modellen en vinden zichzelf te dik.
Onlangs besloot de Franse Tweede Kamer dat het inhuren van te magere modellen door modellenbureaus en modehuizen strafbaar wordt. In Nederland wordt onderzocht wat de juridische mogelijkheden zijn om een wet te maken die vergelijkbaar is met de Franse.
Wat het effect van dit verbod is, is nog de vraag. Modesocioloog Nicolas Godart zegt in het Algemeen Dagblad: ‘De modewereld slaagt er niet in het probleem zelf op te lossen. Er zijn veel studies die een verband laten zien tussen eetproblemen en de representatie van het vrouwelijk lichaam in de media’. Andere deskundigen bestrijden dat weer. ‘Anorexia loop je niet op via internet, door te kijken naar mannequins of pro-anorexia sites’, zei psychiater Xavier Pommereau. ‘De meisjes die op zulke sites zitten, zijn al ziek.’ Ook de Franse bond van modellenbureaus heeft vraagtekens bij de nieuwe wet, ‘Het is een beetje simplistisch om te denken dat er geen anorexia meer bestaat als je de heel magere modellen wegstuurt.’
Tegenreactie van Libelle
Libelle, een groot weekblad voor vrouwen, neemt een duidelijk standpunt in. Hoofdredacteur Franska Stuy vertelde onlangs in het AD dat ze geen graatmagere modellen in het blad wil. Daarom worden al te dunne modellen op foto’s wat dikker gemaakt. ‘Ik wil geen ‘graten’ in het blad, alleen vrouwen waar mijn lezeressen zich thuis bij voelen. Als modellen te mager zijn, laat ik er dus wat ‘spek’ bij shoppen. Ik maak ze niet dik, maar gezond’, aldus Stuy.
Blij zoals je bent
Ik denk dat iedereen er op een foto liever beter uitziet dan slechter en dat photoshop uitkomst kan bieden. Maar wat is het jammer dat (vooral) vrouwen zich spiegelen aan te magere modellen en onrealistische beelden. Daarom een oproep aan wie het wil horen: check dit filmpje en zing lekker mee met Colbie Caillat! En bovenal: ben blij met wie je bent, met of zonder make-up, dik of dun.