Studio Tween
Beantwoordt 7 vragen
Beeldbalie geeft regelmatig het woord aan iemand die net zo enthousiast is over beeld als wij. Dit keer beantwoorden Jan en Rik van Studio Tween onze beeldvragen.
1. Waarom zijn jullie gaan animeren?
Wij tekenen graag, van jongs af aan al. Het lag dus voor de hand om daar later iets mee te doen. We ontmoetten elkaar in 1994 op de kunstacademie in Den Bosch, waar we allebei de richting illustratieve vormgeving deden. In 1997 hebben we samen een tijdje aan de kunstacademie in Jeruzalem gestudeerd. Daar bleek dat we goed kunnen samenwerken en is het plan van een gezamenlijke studio ontstaan.
Al tijdens onze studie hebben we, los van elkaar, onze eerste animatie-projecten gedaan. Eerst stop-motion en daarna primitieve digitale animaties. Altijd met onze illustraties als basis. Het bedenken van een concept, het maken van de beeldelementen, het gebruik van bewegingen, cameravoering, timing, decoupage, audio, montage… Statisch beeld tot leven wekken. Het is en blijft het allerleukste wat er is!
Website Studio Tween
Klik hier om direct naar de website van Jan en Rik te gaan.
Teaser Studio Tween from Studio Tween on Vimeo.
2. Waar is jullie werk aan te herkennen?
We maken het liefst collages; combinaties van tekeningen, foto’s, typografie en soms geschilderde elementen. We knippen, plakken en schuiven net zolang tot we denken dat het af is. Daardoor ontstaan meestal enthousiaste, ruige, gelaagde en (kleur-)rijke illustraties. Het hoeft niet per se netjes, we houden wel van rafelige randjes.
Onze werkweken zijn erg afwisselend. En dat is precies wat we fijn vinden. Dat houdt ons fris. Het ene moment werken we aan een interactieve infographic voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, het andere moment animeren we dansende kindertjes voor een lesmethode Engels voor Uitgeverij Malmberg. De volgende dag maken we een serie illustraties voor het magazine van KLM en animeren we een tv-leader voor een omroep.
3. Waar zijn jullie het meest trots op?
Het meest trots zijn we op onze allereerste illustratie-opdracht. Dat was een cover voor ‘M’, destijds het magazine van NRC Handelsblad. We hebben er lang mee gestoeid. Uiteindelijk kwamen we tot een vrij en ruig beeld waar we tevreden over waren. En NRC gelukkig ook! Toen beseften we dat we hier ons brood mee kunnen verdienen.
Ook zijn we trots op onze animaties voor de Jeroen Bosch-expo van 2016 in het Noord-Brabants Museum. En dan met name de introductie-animatie die metershoog geprojecteerd werd bij binnenkomst. Ruim 400.000 bezoekers hebben die gezien.
4. Met wie zouden jullie van baan/positie willen ruilen, al is het maar voor 1 dag?
Met een chef-kok als Yotam Ottolenghi. Maar dan alleen als we ook zijn talent erbij mogen ruilen. Het moet geweldig voelen als je zo vrij en intuïtief met je vak kunt omgaan. En daar mensen blij mee maakt.
5. Hoe ziet jullie droomopdracht eruit?
Geen deadline, carte blanche en onbeperkt budget! Wie durft? :-).
6. Waarom is beeld voor jullie belangrijk?
We zijn nu eenmaal erg visueel ingesteld. En beeld is overal; dat is de laatste tien jaar alleen nog maar meer geworden. Het is intuïtief en iedereen kan het zien en/of begrijpen. Je hebt er geen taal of schrift bij nodig.
7. Door wie of wat worden jullie geïnspireerd of beïnvloed?
Door heel veel! Om een paar dingen/namen te noemen: de illustraties van Ralph Steadman en Edward Gorey, de schilderijen van Jean Michel Basquiat en Willem van Genk, de typografie van David Carson, de muziek van King Gizzard and the Lizard Wizard en The Meat Puppets, de animaties van bijvoorbeeld Jan Svankmajer of het vroege werk van Tim Burton… Zo kunnen we nog wel even doorgaan! Oude helden blijven, nieuwe komen erbij. Ook van buiten ons vakgebied.
Waar we maar kunnen, bekijken we werk van anderen: online, boeken, festivals, expo’s, musea… All-time favoritemuseum is De Pont in Tilburg, maar op dit moment eigenlijk ook Museum Voorlinden in Wassenaar.
Meer zien van Studio Tween?
Volg Jan en Rik dan op Instagram!