Blogserie over auteursrecht
deel 4: Lang leve de moderne deelmaatschappij!
De afgelopen weken vertelden we in onze blogserie van alles over auteursrecht. In dit vierde blog gaan we in op Creative Commons.
In de moderne deelmaatschappij zijn veel mensen bereid zonder enige vergoeding hun werk te laten delen door anderen. Beelden die met deze licentie zijn afgegeven, vallen onder de noemer Creative Commons. Let wel: ook op beeld dat onder een Creative Commons licentie is vrijgegeven, zit auteursrecht. De maker geeft met de licentie echter aan dat ook anderen het beeld kunnen gebruiken.
Elke Creative Commons licentie is opgebouwd uit 4 componenten:
Naamsvermelding: je mag de foto gebruiken, zolang je de naam van de maker er maar bij zet.
Niet-commercieel: je mag de foto niet commercieel gebruiken.
Geen afgeleide werken: je mag het beeld niet bewerken, je kunt het dus alleen gebruiken, als je dat ongewijzigd doet.
Gelijk delen: je mag het beeld bewerken, als je het beeld dat jij er zelf van maakt vrijgeeft onder dezelfde licentie.
Met de 4 componenten ontstaan de volgende licenties:
Als je beeld gebruikt voor je blog, website, nieuwsbrief of social media is dit commercieel gebruik. Tenzij je geen vergoeding krijgt voor de diensten die je levert.
Je kunt Creative Commons beeld vinden via diverse websites, bijvoorbeeld via Search Creative Commons.
Tik een zoekterm in het zoekveld en vink aan of je het beeld aan wilt passen en/of commercieel wilt gebruiken. Daaronder geef je aan in welke bronnen je wilt zoeken (Flickr, Fotopedia, Wikimedia Commons, Pixabay etc.).
Je kunt ook direct zoeken in deze bronsites. Check bij elk gevonden beeld, altijd goed of het inderdaad onder de juiste licentie is vrijgegeven.
Naast de sites vermeld bij Creative Commons Search, kun je ook beeld met een creative commons licentie vinden via websites als; Morguefile en Every Stockphoto.
Eerder verschenen
Dit blog verscheen eerder als gastblog op de website van Lamar Communicatie.
Nog wat algemene zoektips:
Zoek je zelf beeld? Gebruik dan ook eens Engelse zoekwoorden. Het Engelse taalgebied is veel groter dan het Nederlandse, je vindt dus veel meer beelden. Wees specifiek, dat voorkomt dat je pagina’s door moet klikken, voordat je vindt wat je nodig hebt.
En kom je er niet uit? Schakel dan Beeldbalie in. Wij weten alles van beeld, zoekmachines, rechten en licenties. Neem contact op als je meer wilt weten.
Lees hier de andere delen uit deze blogserie: